Kehribar (İng.Amber), çamgiller (Pinaceae) familyasından, bir çam türü olan Pinus succinifera ağaçlarının fosilleşmiş reçinesidir. Yüzyıllardan beri takı ve süsleme amaçlı en gözde sayılan taşlardan biri olarak benimsenmiştir. Kehribara yapışan fosilleşmiş böcekler, yabani bitkilerin fazla oluşu, diğer taşlarda görülmeyen önemli özelliklerdendir ve içerisinde böcek yada bitki fosili olanlar daha değerli kabul edilir. Kehribar bir mineral olmadığından sabit bir kimyasal formülü yoktur. Ancak C10 I H16 I O4 şeklinde bir kompozisyon verilebilir. Doğal bir kehribarın temel bileşenleri karbon (yaklaşık% 78), oksijen (% 11), hidrojendir (% 10).
Kehribarın Gemolojik Özellikleri:
Kimyasal Formül: C10H16O (yaklaşık)
Kristal Yapısı: Amorf
Sertlik: Mohs ölçeğinde 2 – 2.5
Renk: Sarı, kahverengi, turuncu, kırmızı en yaygın görülen renklerdir. Ayrıca; Cognac (Konyak) , Honey (Bal) , Lemon (Limon) gibi isimler alırlar.
Kırılma İndeksi: 1.539 – 1.545
Şeffaflık: Şeffaf’dan- Opağa
Flüoresans: Mavimsi beyaz – sarı yeşil
IGSL uluslar arası standartlarda ve en gelişmiş gemolojik yöntemler ile kehribar analizlerinizi gerçekleştirmekte ve sertifikalandırmaktadır.
Uluslar Arası Amber Birliği Kehribar (Amber) Sınıflaması
-Doğal Kehribar (Natural Amber)
Doğal özelliklerinde hiçbir iyileştirme işlemi yapılmamış sadece kesme ve parlatma işlemi uygulanmış kehribarlardır.
- Doğal Kehribar İyileştirilmiş (Modified Amber)
Fiziksel özellikleri ısı ile iyileştirilen doğal kehribar.
- Yeniden yapılandırılmış Kehribar (Reconstructed Amber)
Ek kimyasal bileşenler olmadan yüksek sıcaklıkta ve yüksek basınç altında preslenmiş birçok parçadan yeniden üretilmiş kehribar.
- Eklemeli Kehribar (Bonded Amber)
İki veya daha fazla doğal kehribar parçasının birbirlerine bir kimyasal yardımı ile eklenmiş kehribar türüdür.
*Bu sınıflama Uluslar Arası Amber Birliği (International Amber Association) tarafından yapılmıştır.